TIP trgovina, inženiring,
proizvodnja, d.o.o. Medvode

Današnji čas prinaša izjemen razvoj na področju različnih zaslonov, predvajalnikov, projektorjev, zaslonov na dotik, drugih naprav v vseh velikostih. Pa vendar je tradicionalna bela tabla, na kateri lahko pišete in hkrati brišete še vedno zelo priljubljena med uporabniki. Kaj je vzrok za to?

Na table lahko pišemo, brišemo, dodajamo magnete in na njih projeciramo vsebine, na voljo so nam v vseh velikostih, ne potrebujejo energije in so cenovno dostopne. Poleg tega so table zelo uporaben učni pripomoček, ker v učnem procesu združujejo tako telo kot tudi možgane.

Pisanje na bele table je tako kinestetični kot tudi vizualni proces. Pisanje in risanje na tablo uporabnika vključuje tako mentalno kot tudi fizično in to pospeši proces učenja. Raziskava, ki so jo pred leti izvedli na univerzi v Indiani je pokazala, da je so nevroni veliko bolj aktivni pri otrocih, ki pišejo z rokami, kot pri tistih, ki le opazujejo črke.

girl doing math whiteboard

Pisanje dodatno aktivira naše možgane

Tudi univerza v Washingtonu se je lotila raziskav na tem področju in zaznali so posebne povezave med rokami in možgani v proces razmišljanja. Njihovi rezultati so pokazali, da gibanje prstov aktivira področja v možganih, ki vključujejo razmišljanje, jezik in delovni spomin. Pisanje z roko poskrbi za aktivacijo tako kinestetičnega kot tudi vizualnega spomina, medtem ko se ob govorjenju napisanih besed lahko spodbuti tudi avditivni spomin in se s tem pokrije celotni spekter različnih tipov učenja pri otrocih

Pisanje na table predstavlja prednosti tudi za delo v skupinah. S pisanjem informacij in idej na tablo uporabnikom ni potrebno pomnenje vseh pomembnih informacij, poleg tega pa tak prikaz širi znanje v celotni skupini. Na tak način lahko več uporabnikov deli svoje misli, ideje, riše medsebojne povezave in ustvarja skupne rešitve.

»Učitelji poznajo rezultate takih raziskav in dnevno vidijo prednosti uporabe tabel. Ni presenetljivo, da raste povpraševanje po naših produktih,« so zapisali v razvojnem oddelku podjetja PolyVision, ki je vodilni na evropskem trgu pri izdelavi keramične pločevine za emajlirane table in tudi naš dobavitelj.

Nove želje uporabnikov

V podjetju Polyvision zaznavajo nove ideje in želje na področju tabel. Pri uporabnikih so vse bolj priljubljene table na različnih višinah, ki s tem vključijo različne uporabnike. Drsne table se uporabljajo za razkrivanje vsebine ali pokrivanje ravnega zaslona, ki ta ni v uporabi. Prilagojene table služijo za zasebnost med opravljanjem preizkusov, pripomočki za predstavitev in kot orodje za individualne zapiske.

Brez potrebe po dodatni energiji in aplikacijah je bela tabla večinoma najenostavnejši in najhitrejši način za učenje, da ujamemo pozornost ljudi ali da jih v kateri koli starosti vključimo v različne skupinske procese.

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, za urejanje avtentikacije, navigacije in druge funkcionalnosti spletne trgovine. S klikom na gumb STRINJAM SE lahko uporabljate funkcionalnosti spletne trgovine. in spremljanje statistike obiska. O uporabi piškotkov so uporabniki obveščeni ob obisku spletnih strani, za uporabo nekaterih piškotkov prosimo uporabnika za njegovo privolitev. Uporabnik lahko svojo odločitev v zvezi z uporabo piškotkov kadarkoli spremeni na strani s klikom na povezavo pregled politike o zasebnosti.